Kadayiflı Muhallebi Kadayiflı muhallebi, geleneksel Türk mutfağının benzersiz lezzetlerinden biridir. Kadayif genellikle şerbetli tatlı olarak hazırlanır ve ceviz, fıstık gibi malzemelerle zenginleştirilir. Kadayif denildiğinde akla ilk gelen lezzetler arasında künefe ve Erzurum'un kadayıf dolması bulunur. Her yaştan insan, kadayıf ile yapılan tatlı çeşitlerini severek tüketmektedir. Ancak, kadayıf tatlılarının hazırlanmasında önemli olan, içine eklenen malzeme ve şerbetin doğru oranlarda kullanılarak hamurlaşmanın önüne geçilmesidir. Türk mutfağında kadayıf, bayramlarda ve özel günlerde sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Ancak, muhallebi ile hazırlanan kadayıf tatlıları, bu geleneksel lezzeti bir adım öteye taşır. Kadayıfın tereyağı ile kavrulduktan sonra muhallebi ile birleştirilmesi, tatlıya olağanüstü bir lezzet katar. Genellikle şerbet ile birleştirildiğinde ağır gelebilen kadayıf, muhallebi ile yapıldığında daha hafif ve besleyici bir tatlı haline gelir. Muhallebi, hemen herkesin severek tükettiği en hafif sütlü tatlılardan biridir. Kadayıf ve muhallebi, ister ayrı ayrı ister bir arada kullanıldıklarında muhteşem lezzetler sunar. Kadayiflı Muhallebi İçin Gerekli Malzemeler
Muhallebisi İçin Gerekli Malzemeler
Kadayiflı Muhallebi Nasıl Yapılır? Öncelikle kadayıfları ince şekilde kırınız. Kadayıfları kolayca kırabilmek için yaklaşık olarak 2 saat kadar derin dondurucuda bekletebilirsiniz. Daha sonra geniş bir tava ya da tencerenin içine tereyağını koyarak eritin. Eriyen tereyağının üzerine kadayıfı ve şekeri ekleyerek kadayıf pembe renk alana kadar kavurun. Kavurduğunuz kadayıfın üzerine cevizi ilave ederek birkaç dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Kavrulan kadayıfları tavanın içinden başka bir kaba almazsanız kızarmaya devam eder. Bu nedenle, kadayıfı kızarınca hemen başka bir kabın içine alın ve soğumaya bırakın. Şimdi muhallebiyi hazırlama işlemine geçebiliriz. Tencerenin içine sütü, unu, mısır nişastasını, toz şekeri ve yumurta sarısını ekleyerek karıştırın ve ocağın üzerine alın. Kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynayıp göz göz olduktan sonra birkaç dakika daha kaynatın ve ocağın üzerinden alarak soğumaya bırakın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar soğuyan muhallebinin içine sıvı krema ile vanilyayı ilave ederek mikserle pürüzsüz oluncaya kadar 4-5 dakika çırpın. Derin bir borcamın içine kızartıp hazırladığınız kadayıfın yarısını dökerek yayın. Daha sonra kadayıfın üzerine muhallebiyi dökün ve kalan kadayıfı da üzerine dökerek yayın. Hazırladığınız kadayıflı muhallebiyi soğuyana kadar mutfakta bir kenarda bekletin, iyice soğumuş olan tatlıyı buzdolabına kaldırın. Buzdolabında iyice soğuyan kadayıflı muhallebi servise hazır. Afiyet olsun. |
Mübşer
23 Temmuz 2024 SalıKadayıflı muhallebi yaparken kadayıfın hamurlaşmaması için şerbetin oranını ve muhallebinin kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Mübeşer,
Kadayıflı muhallebi yaparken kadayıfın hamurlaşmaması için şerbetin oranı ve muhallebinin kıvamı gerçekten önemli. Şerbetin oranını ayarlarken genellikle 1,5 su bardağı şeker ile 1 su bardağı su kullanıyorum. Şerbeti kısayın bir süre kaynatıp hemen soğutuyorum. Muhallebinin kıvamını ise ne çok sıvı ne de çok katı olacak şekilde, akışkan ama yoğun bir kıvamda hazırlıyorum. Bu şekilde hem kadayıf hamurlaşmıyor hem de tatlının lezzeti dengeli oluyor. Umarım faydalı olur! Afiyet olsun.