Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kadayıflı Muhallebi Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayifli Muhallebi Tatlısı

Kadayifli muhallebi tatlısı, kolay kolay kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzettir. Yapımı zor olmamakla birlikte biraz uğraştırıcıdır. Kadayifların kavrulması esnasında sadece biraz ocak kirleniyor, hepsi bu kadar. Bu tatlıyı, acil misafirim geleceği zamanlarda hazır muhallebi kullanarak yapmayı da deniyorum. Bu şekilde daha pratik oluyor. Genellikle sakızlı muhallebi tercih ediyorum, ancak normal muhallebi ya da vanilyalı puding bile kullanabilirsiniz. Kadayiflı muhallebi tatlısı için size küçük bir pratik bilgi vermek istiyorum: Kadayifları kavurduktan sonra bir cam şişeye doldurup buzdolabının normal rafında saklarsanız, aniden gelen misafirleriniz veya canınız tatlı çektiğinde muhallebinin üzerine dökerek tatlıyı kolayca hazırlayabilirsiniz. İlk yaptığım zaman Ramazan ayı yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk gelmişti ve ben tatlının yanına meyveli dondurma da koyarak ikram etmiştim. Misafirlerim çok beğendiklerini söylemişlerdi. Kadayiflı muhallebi tarifini hazırlamak için ayrıca pişirilmiş olarak piyasada satılan kadayifları da kullanabilirsiniz. Şimdiden hepinize kolay gelsin.

Kadayiflı Muhallebi Tatlısı Malzemeleri

  • 350 gr. taze tel kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
Muhallebisi İçin

  • 1 litre soğuk süt
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • Arzu ederseniz damla sakızı
  • 1 paket krem şanti
Kadayiflı Muhallebi Tatlısı Üzeri İçin

  • Ceviz içi ya da toz antepfıstığı
Kadayiflı Muhallebi Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kadayiflı muhallebi tatlısının yapımı için öncelikle kadayıfları elinizle tiftik tiftik açın. Daha sonra derin bir tencerede tereyağını eritin ve üzerine toz şekeri ilave edin. Toz şeker tamamen eridiğinde ocağın altını kısın ve kadayıfları içine boşaltarak kavurmaya başlayın. Kavurma işlemini yaparken kadayıfların yanmamasına özen gösterin. Kadayıfların kavrulması işlemi daha kolay olsun isterseniz, kadayıfları doğradıktan sonra üzerine eritilen şeker ve tereyağını döküp karıştırarak fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz. Tercih size kalmış. Kadayıflar çıtır çıtır bir hal aldığında ocağın altını kapatın ve içerisine iri doğranmış cevizi ilave edin. Yumuşamaması için tencerenin kapağını kapatmayın.

Muhallebisi için bir tencerenin içerisine sütün yaklaşık bir bardağını boşaltın. Üzerine un ve nişastayı eleyerek pütür kalmayana kadar karıştırın. Daha sonra sütün kalanını ve şekeri de ilave ederek kısık ateşte muhallebi pişene kadar kaynatın. Piştiğinde un ve nişasta kokusunun kalmaması gerekir. Yani kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık olarak 5 dakika daha kaynaması yeterli olacaktır. Ilıyınca üzerine vanilya ve krem şantiyi ekleyip mikserle 3 dakika çırpın. Kadayiflı muhallebi tatlınızın muhallebisi de tamamen hazır.

Dikdörtgen borcama kadayıfların yaklaşık olarak 1/3'ünü dökün. Üzerine muhallebinin tamamını boşaltın. Tatlınızı soğuması için buzdolabına alın. Servis yapmadan önce de kalan kadayıfları üzerine dökün. Arzu ederseniz aynı anda da dökebilirsiniz fakat buzdolabına kaldırdığınızda kadayıflar muhallebi soğuk olsa bile biraz nemlenerek yumuşuyor. Kadayiflı muhallebi tatlısı hazır. Tatlınızın üzerine biraz daha ceviz içi dökebileceğiniz gibi fıstık içi ile de süsleyebilirsiniz. Bu tatlıyı bazen kaselere yaparak da ikram edebilirsiniz. Eğer kâsede servis yapmayı tercih ederseniz, muhallebinin soğukken kaselere konulması gerektiğine dikkat edin. Herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mahfi

23 Temmuz 2024 Salı

Kadayifli muhallebi tatlisini yaparken kadayiflari kavururken ocagin kirlenmesi normal mi? Ben de ayni sorunu yasadim ve baska bir yontem denemeyi dusunuyorum. Sizce kadayiflari firinda kavurmak daha mi pratik olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mahfi,

Kadayifli muhallebi tatlisi yaparken ocagin kirlenmesi maalesef oldukça yaygındır. Kadayifları kavururken tereyağı ve şekerin sıçraması, ocağın kirlenmesine neden olabilir. Bu durumu önlemek için kadayifları fırında kavurmayı deneyebilirsin. Fırında kavurmak, hem daha az dağınıklık yaratır hem de kadayifların daha eşit şekilde kavrulmasını sağlar. 180 derece önceden ısıtılmış fırında, kadayifları ara sıra karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika kavurabilirsin. Bu yöntemle hem ocak temiz kalır hem de istediğin kıtırlığı elde edebilirsin.

Umarım bu yöntem işine yarar, kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni